Ruud Verschoor
1 min
0

Waarom is het zo moeilijk om een verandering vol te houden?

1 min
0

Verandering van gewoontes kan moeilijk vol te houden zijn vanwege een combinatie van psychologische, neurologische en sociale factoren. Hier zijn enkele redenen waarom dit zo is:


1. Gewoontes en Breinpatronen:

   - Gewoontes zijn ingebed in onze hersenen als specifieke patronen die herhaaldelijk zijn versterkt door herhaling. Ze zijn geautomatiseerd en vereisen weinig bewuste inspanning. Nieuwe gewoontes moeten eerst concurreren met deze bestaande, sterke neurale paden.


2. Comfortzone en Gewoontegedrag:

   - Mensen zijn geneigd om in hun comfortzone te blijven. Bekende gewoontes geven een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid. Verandering vereist dat men uit deze comfortzone stapt, wat ongemakkelijk kan aanvoelen.


3. Onmiddellijke Beloning:

   - Veel gewoontes, vooral slechte, bieden onmiddellijke beloning (zoals het eten van junkfood, roken, etc.). Verandering van gewoontes, vooral positieve, biedt vaak geen directe beloning en kan zelfs in het begin ongemakkelijk of moeilijk zijn.


4. Wilskracht en Energie:

   - Wilskracht is een beperkte bron. Het aanleren en volhouden van nieuwe gewoontes vereist een aanzienlijke hoeveelheid wilskracht, vooral in het begin. Na een lange dag vol beslissingen en stress kan het moeilijk zijn om nog energie te vinden voor het volhouden van een nieuwe gewoonte.


5. Omgeving en Sociale Invloeden:

   - De omgeving en sociale netwerken kunnen sterk invloed hebben op gewoontes. Als de omgeving of vriendenkring niet ondersteunend is voor de nieuwe gewoonte, kan het moeilijk zijn om deze vol te houden.


6. Zelfbeeld en Identiteit:

   - Gewoontes zijn vaak verbonden met het zelfbeeld. Iemand die zichzelf ziet als een 'niet-sportief persoon' kan moeite hebben om regelmatig te gaan sporten. Het veranderen van gewoontes kan daarom ook een verandering in zelfbeeld en identiteit vereisen.


7. Gebrek aan Kennis en Strategieën:

   - Veel mensen weten niet hoe ze effectief hun gewoontes kunnen veranderen. Zonder de juiste strategieën, zoals het stellen van specifieke doelen, het gebruik van triggers en beloningen, en het geleidelijk aanpassen van gedrag, kan het moeilijk zijn om veranderingen vol te houden.


Strategieën voor succes:

- Kleine Stapjes: Begin met kleine, haalbare veranderingen die minder weerstand oproepen.

- Specifieke Doelen: Stel duidelijke, meetbare doelen voor de nieuwe gewoonte.

- Triggers en Beloningen: Gebruik triggers om de nieuwe gewoonte te activeren en beloon jezelf voor het volhouden ervan.

- Omgevingsaanpassing: Creëer een omgeving die ondersteunend is voor de nieuwe gewoonte.

- Ondersteuning: Zoek steun van vrienden, familie of een coach.

- Geduld en Doorzettingsvermogen: Wees geduldig met jezelf en verwacht dat het tijd kost om nieuwe gewoontes te vestigen.

- Begin!


Door te begrijpen waarom het moeilijk is om gewoontes te veranderen en door gebruik te maken van effectieve strategieën, kan men de kans op succes aanzienlijk vergroten.

Reacties